Vuonna 1855 valmistunut Tyrvään kirkko on suuri, punatiilestä rakennettu kirkkorakennus, johon mahtuu enimmillään jopa tuhat ihmistä. Kirkko on vihitty käyttöön vuonna 1855, ja sen suunnittelusta vastasi silloinen Turun kaupunginarkkitehti P. J. Gylich. Kirkko on poikkeuksellinen, sillä sen valmistuessa se oli maamme ainoa kaksitorninen kirkko. Vielä nykyäänkin, yli 150 vuotta myöhemmin, vain Helsingin Johanneksenkirkko on vastaavanlainen.
Kuopuksella oli elokuisena viikonloppuna työkeikka Tampereella ja päätimme yhdistää Tampereen-reissuun joitain kirkkoköröttelykohteita. Saimme useita suosituksia lähialueen kirkoista ja kiinnostavimmilta alkoivat kuulostaa kolme Sastamalassa sijaitsevaa kirkkoa sekä niiden lisäksi vielä ajoreitin varrelle sopivasti osuva, suvun historiaan oleellisesti liittyvä Huittisten kirkko.
Ajelimme aamupäivällä ensimmäiseen kohteeseen, Tyrvään kirkkoon, jonka tiesimme olevan harvinainen kaksitorninen, goottilaistyylinen kirkko. Kirkko sijaitsee keskellä viehättävää pikkukylää, joka sunnuntaina oli varsin hiljainen. Kirkon parkkipaikka oli kuitenkin täynnä autoja ja huomasimme pian, että siellä oli käynnissä normaalin jumalanpalveluksen lisäksi myös rippikoululaisten ripillepääsy. Päätimmekin tutustua ensin kirkkoa ympäröivään hautausmaahan. Hautausmaa kiinnosti meitä erityisesti myös siksi, että siellä kunniapaikalla sijaitsee suvun yhden kantaisän, Tyrväällä vaikuttaneen kirkkoherran hautakivi.
Jo yli vuosi sitten, heinäkuussa 2021, köröttelijöiden ihka ensimmäinen kohde oli Honkajoen kirkko. Kirkon blogipostauksessa (linkki) kerroimme eräästä suvun esi-isästä, Yrjö Kivalosta, joka toimi pitkään seurakunnan pappina. Yrjön isä puolestaan, August Fredrik Mittler, toimi 16 vuoden ajan Tyrvään kirkkoherrana.
Jo vuodesta 1844 Honkilahden kappeliseurakunnan kappalaisena toiminut varapastori Mittler pyrki urallaan eteenpäin. Vuosikymmenen aikana lukuisia kirkkoherranvirkoja hakenut A. F. Mittler valittiin lopulta Tyrvään kirkkoherraksi, vuonna 1869. Virkaan 66-vuotias Mittler astui vuoden 1871 Vapun päivänä. Kauaa ei mies ehtinyt virkaansa hoitaa, sillä jo vuonna 1878 hänen sairautensa äityi niin, ettei hän voinut enää virkaansa kunnolla hoitaa. Iäkkään pastorin virkaa hoiti viimeiset yhdeksän vuotta muu seurakunnan henkilökunta.
Vaikkei Mittler vanhan ikänsä ja sairautensa takia ehtinyt liiemmin Tyrväällä vaikuttaa, tunsi seurakunta hänet tunnollisena ja rehellisenä sielunpaimenena. Kirkkoherra nukkui pois 31. tammikuuta 1887 Tyrvään pappilassa.
Lyhyt katsaus A. F. Mittlerin uraan
Sanomia Turusta, 26.1.1878
Turun Lehti, 31.1.1884
Aamulehti, 5.2.1887
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti