maanantai 5. heinäkuuta 2021

Ylikosken suvun juurilla Honkajoella


Honkajoen kirkko on vuonna 1810 käyttöön vihitty päätytornillinen, puinen ristikirkko. Keisari Aleksanteri I:n nimeä kantava kirkko on yksi viidestä kirkonrakentaja Salomon Köhlströmin suunnittelemista kirkoista. Tyylisuunnaltaan rakennus edustaa kansanomaista puurakentamista, minkä lisäksi vaikutteita on otettu klassismista. Lopullisesti kirkko valmistui vuonna 1812.


Pelkistetty keltainen puukirkko hallitsee koko pienen kylän keskustaa ja tekee siitä kodikkaan vieraallekin tulijalle. Honkajoella meitä eniten kiinnostava kohde oli kuitenkin kirkkoa ympäröivä hautausmaa, jonne perheen herraseuran sukua on tiettävästi haudattu. Hautausmaa oli hyvin hoidettu ja helteisenäkin päivänä siellä oli useampi henkilö hoitamassa kauniita kukkaistutuksia ja kastelemassa niitä. Näistä eräs ystävällinen herra huomasi meidän valokuvaavan hautoja ja esitteli meille myös hautausmaan vanhimman hautaristin vuodelta 1876. Ainutlaatuinen hautamerkki sijaitsee aivan hautausmaan nurkassa, kivimuurin vieressä.


Yksi Honkajoen-matkamme kiintopisteistä oli suvun esi-isän, rovasti Yrjö Kivalon ja hänen perheensä hauta. Yrjö Kivalo, siihen aikaan vielä Georg Mittler, saapui Honkajoelle vuonna 1888. Yrjö vihittiin papiksi vuonna 1880 ja sai heti viran Tyrvään kirkkoherran apulaisena, olihan August-isä Tyrvään kirkkoherra. Isän kuoltua vuonna 1887 Yrjö alkoi etsiä uutta pappisvirkaa. Ainoana hakijana hänet valittiin Honkajoen uudeksi kappalaiseksi, ja virkaan hän astui 1. toukokuuta 1888.


Yrjö toimi Honkajoen kappalaisena pitkään. Vuosisadan vaihteessa hän haki muutamaa eri kirkkoherran virkaa eri puolelta Suomea tulematta kuitenkaan valituksi. Vuonna 1904 Yrjöä viimein onnisti. Honkajoen seurakunnasta tehtiin itsenäinen kirkkoherrakunta, ja monta kuukautta kestäneen haun jälkeen Yrjö itse oli ainoa kirkkoherran viranhakija. Näin ollen Yrjö sai pitkään hamuamansa ylennyksen kirkkoherraksi vuonna 1905. Honkajoen seurakuntalaisten paimentamisen ohella Yrjö hoiti ajoittain muun muassa Isojoen ja Karvian kirkkoherran virkoja. Rovastin arvonimen hän sai vuonna 1909. Honkajoella yli 30 vuotta vaikuttanut Yrjö Fabian Kivalo kuoli 80-vuotiaana keväällä 1921.


Honkajoen kirkosta Wikipediassa
Honkajoen kirkosta Kankaanpään seurakunnan sivuilla
Tiivis yhteenveto Yrjö Kivalon urasta


2 kommenttia:

  1. Hienoa. Nuoruudesta muistan, että pääoven päällä oli puinen koristekirjoitus, jossaluki jotensakin: ” Tämä kirkko rakennettiin 188 ja jotai Yrjö Fabian Kivalon toimiessa kirkkoherransa”. Olikohan silloin jokin remontti vaan ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ehkä jotain remonttia tai muuta vastaavaa tehty. Isompi peruskorjaus tehtiin 1959-60, mutta varmaan jo Kivalon aikaan on jotain restaurointia tehty.

      Poista

Kuolemantanssia ja haastavaa sisustusarkkitehtuuria Inkoossa

Todennäköisesti kolmessa eri vaiheessa 1430- ja 1510-lukujen välillä rakennettu Pyhälle Nikolaukselle pyhitetty Inkoon kirkko on tyyliltään ...