sunnuntai 7. elokuuta 2022

Sastamalan Pyhän Marian kirkko osana ympäröivää luontoa

Sastamalan Karkussa sijaitsee Neitsyt Marian nimeä kantava keskiaikainen harmaakivikirkko. Kirkko on todennäköisesti peräisin 1400-luvun lopulta. Kirkossa on aikoinaan käynyt Jumalan sanaa kuuntelemassa suuren Sastamalan kirkkopitäjän seurakuntalaisia jopa Pohjanmaalta asti.

Sastamalan kirkkokierroksella erityisen vahvan vaikutuksen meihin teki Pyhän Marian kirkko. Voi olla, että tämänhetkisistä köröttelemistämme kirkoista tämä nousi jopa ykköseksi tunnelman ja vaikuttavan kävijäkokemuksen johdosta.

Kirkkoon ajettiin kiemuraista hiekkatietä, joka tuntui jatkuvan loputtomiin ja johtavan ei-mihinkään. Kun vihdoin saavuimme perille, hätkähdytti ylväs kivikirkko yksinkertaisella kauneudellaan peltomaiseman keskellä, lähellä Vammaskoskea.

Kiertelimme ensin kirkkoa ulkopuolelta ja ihastelimme sen lukuisia yksityiskohtia alkaen puisesta kellotapulista kirkon takaseinälle maalattuun pirunnyrkkiin saakka. Varsinainen elämys syntyi kuitenkin siitä hetkestä, kun astuimme sisään kirkkoon sen avoimesta, kaarevasta oviaukosta. Ensinnäkin kirkon lattia on maalattia, hienoa vaaleaa hiekkaa, joka yhdistää sen saumattomasti ulkona olevaan maisemaan. Toiseksi kirkon sisäpuolen kaunein sisustuselementti on valo, joka tulvii kirkkoon kaikista sen ikkunoista ja ovista. Kolmanneksi, marenkia muistuttavat vaaleat seinät, puupenkkien yksinkertaiset muodot, harkitut valaisimet ja seinäkoristeet sekä tumma alttarimaalaus ja tumma puuta olevat alttarin koristeet muodostavat sisustuksesta koruttoman kauniin kokonaisuuden. Kauniina kesäpäivänä keskellä kirkkoa maalattialla seisten, tuulen kulkiessa vapaasti ikkunoista ja ovista sisään, tuntui siltä, kun olisi ollut samaan aikaan sisällä ja ulkona. 

Kaiken huipuksi saimme Pyhän Marian kirkosta kattavan opastuksen kirkon historiaan oppaalta, jonka kuopus tunnisti heti hengenheimolaisekseen: ”Niin ymmärrän tuon, kuinka voi loputtoman yksityiskohtaisesti ja syvällisesti innostua omasta asiastaan…” Paikan päällä visiittimme aikaan ollut opas kertoi kiinnostavalla tavalla meille kirkon historiasta, sen rakentamiseen ja uudistuksiin vaikuttaneista henkilöistä, kirkon akustiikkaa selvittäneestä tutkimuksesta sekä ainutlaatuisista Sastamala Gregoriana -konserteista, joita kirkossa juuri sen akustisten ominaisuuksien ansiosta on järjestetty jo vuodesta 1996.

Viihdyimme Pyhän Marian kirkossa pitkään ja totesimme pois ajaessamme, että tätä kirkkokokemusta olisi vaikea ylittää. 

Pyhän Marian kirkosta Sastamalan srk:n verkkosivuilla
Pyry-Herkko Sadeahon diplomityö Pyhän Marian kirkon akustiikasta
Kirkosta Sastamalan matkailusivustolla
Wikipedia - Sastamalan kirkko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuolemantanssia ja haastavaa sisustusarkkitehtuuria Inkoossa

Todennäköisesti kolmessa eri vaiheessa 1430- ja 1510-lukujen välillä rakennettu Pyhälle Nikolaukselle pyhitetty Inkoon kirkko on tyyliltään ...