Vanhankirkonniemellä, Sastamalan Rautaveden rannalla sijaitsee Pyhän Olavin kirkko, joka oli seurakuntalaisten aktiivikäytössä aina Tyrvään kirkon valmistumiseen asti vuonna 1855. Kirkko on todennäköisesti rakennettu 1500-luvun alussa, joskin sen sisustus jouduttiin uusimaan 1600-luvun alussa tulipalon takia. Syksyllä 1997 autiokirkko kärsi tuhopoltosta, minkä vuoksi etenkin sisätilat jouduttiin entisöimään lähes täysin. Mauri Kunnaksen Koiramäen joulukirkko -lastenkirjan tuotoilla rahoitettiin jälleenrakennustyöt. Osmo Rauhala ja Kuutti Lavonen maalasivat kirkkoon uudet sisätilat.
Sastamalan kirkkokierroksella Pyhän Marian kirkolta jatkoimme Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoon. Rakennus kohoaa maalaismaisemasta pienellä kukkulalla seisten kauniisti vasten ympäröivää järvimaisemaa. Kirkon harmaakivistä ja punaisesta tiilestä muodostuvia ulkoseiniä koristavat suuret valkoiset maalaukset, jollaisia emme tähän mennessä näkemissämme harmaakivikirkoissa olleet nähneet.
Pyhän Olavin kirkon erityisyys kävi selvimmin ilmi kuitenkin astuttaessa kirkkoon sisään. Ensimmäisenä huomiomme kiinnittyi värikkäisiin, sarjakuvilta tai julistetaiteelta vaikuttaviin maalauksiin ja heti sen jälkeen maalauksille hienon taustan muodostavaan kaarevaan, vaalean puun väriseen kattoon ja valkeisiin seiniin. Turkooseiksi maalatut puuosat kirkon sisustuksessa - mm. saarnastuolissa - ja taulujen kehyksissä nostivat Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan herkät ja värikkäät teokset hienosti esille.
Pyhän Olavin kirkko on täynnä kerroksellista historiaa ja eri aikakausien taideteoksia ja vaikutelma onkin sama, kuin astuisi sisään taidemuseoon. Vaikka kokonaisvaikutelma kirkon sisätiloista on yhtenäinen ja harmoninen, jokainen yksityiskohta ansaitsisi oman tarkastelunsa.
Pyhän Marian kirkon jälkeen kokemus Pyhän Olavin kirkosta on täysin erilainen. Edellisessä kirkko on enemmän kuin tyhjä tila, jonka jokainen kirkkoon tulija voi täyttää itse ja jälkimmäisessä tila taas on täynnä taidetta, josta kävijä voi valita itselleen sopivan kokemuksen. Pyhän Olavin kirkko oli kuin taidealttari, jonka kymmenet teokset varmasti saavat jokaisen kävijän ajattelemaan.
Pyhän Olavin kirkosta Sastamalan srk:n verkkosivuilla
Wikipedia - Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti