sunnuntai 19. kesäkuuta 2022

Linnan kirkko osana Turun historiaa

Vierailimme kesäkuussa Turun linnassa osana Turun viikonloppureissua ja luonnollisesti meitä kiinnosti erityisesti linnan sisällä oleva kirkko, tai oikeastaan kaikista linnan eri kirkollisista tiloista se, joka edelleen on luterilaisen kirkon käytössä.


1550-luvulla Juhana-herttuan asuttaessa Turun linnaa päätettiin sen eteläsiipeen rakentaa suuri juhlasali. Noin 150 vuotta pitosalina toiminut tila päätettiin vuonna 1706 uudelleensisustaa ja vihkiä kirkoksi. Syynä tähän oli se, ettei linnassa sijaitseva, alun perin katolinen Sturen kirkko enää riittänyt kokonsa puolesta palvelemaan linnan ja lähiseudun asukkaita.

Salin etuosassa, hieman saarnatuolista alttarille päin on sijoitettu kaksi majesteetillista katosta. Kuninkaalliset aitiot rakennettiin vuonna 1775, kun kuningas Kustaa III vieraili Turussa. Linnan kirkko tuhoutui jatkosodan pommituksissa vuonna 1941 ja rakennettiin kuvien pohjalta uudestaan. Nykyään kirkkoa hallinnoi Turun museokeskus, ja tilassa järjestetään muun muassa konsertteja, joulukirkkoja sekä vihkiseremonioita.




Kirkkosali itsessään on upeasti entisöity, valoisa tila, jossa on kaunis valkoisen, turkoosin ja tumman puun väritys. Lautakatto ja -lattia luovat kivan kontrastin paksuille kiviseinille kaari-ikkunoineen. Katosta roikkuu yksityiskohtana saariston ja rannikon kirkoille tyypilliseen tapaan lahjoitettu laiva ja sen vastapainona sekä alttarin että takana olevien urkujen kohdalla välkkyvät kauniit kristallikruunut. Alttari on korumaisen kaunis. Ristiinnaulittua Jeesusta esittävää alttarimaalausta kehystävät kaksi ruudutettua ikkunaa isojen kaarellisten syvennysten keskellä. Latinankieliset sanat "Te Deum laudamus" (Sinua, Jumala, me ylistämme) koristavat yksinkertaista alttaria. Esteettisenä kokemuksena kirkkosali oli varsin harmoninen ja kokonaisuutena rauhallinen ja kaunis.



Tässä historiallisessa kokonaisuudessa huomion vei kuitenkin Turun linna kokonaisuudessaan sen hienosti koottuine ja kerrottuine tarinoineen. Kirkkosali oli vain yksi tila kaiken muun muassa ja kiinnostavinta olikin seurata tarinoita siitä, kuinka eri aikoina linnaa asuttaneet historialliset henkilöt olivat tiloja käyttäneet arjessaan ja juhlissaan. Kirkkosalia ympäröivät lukemattomat upeat juhlasalit, kuninkaallisten asuin- ja edustustilat, vankityrmät, palvelijoitten huoneet, vaatehuoneet ja vieraiden majoitustilat. Kirkkosali jäi tässä kokonaisuudessa väistämättä yhdeksi yksityiskohdaksi muiden lukemattomien joukossa, toki kauniiksi sellaiseksi. 


Turun linnan kirkosta Wikipediassa
Kirkosta Turun linnan verkkosivuilla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuolemantanssia ja haastavaa sisustusarkkitehtuuria Inkoossa

Todennäköisesti kolmessa eri vaiheessa 1430- ja 1510-lukujen välillä rakennettu Pyhälle Nikolaukselle pyhitetty Inkoon kirkko on tyyliltään ...