1600-luvun lopulla Taivassalon pitäjässä sijaitsi neljä kirkkoa: Vartsalan kappeli, Pyhän Jakobin kappeli, Taivassalon emäkirkko sekä Iniön kirkko. Kaksi ensimmäistä sijaitsi nykyisen Kustavin alueella. Vuonna 1676 käyttöön vihityn, Kustavin Rahissa sijainneen Pyhän Jakobin kappelin runko on myöhemmin siirretty Kustavin Kivimaalle ja toimii nykyään Kustavin kirkkona.
Keväällä 1782 kuningas Kustaa III määräsi sekä Vartsalan kappelin että Pyhän Jakobin kappelin purettavaksi. Suunnitelma oli, että jälkimmäinen siirretään Kivimaan saarelle, vanhojen kappelien sijaintien keskipisteeseen. Maaliskuussa 1783 alettiin purkaa Pyhän Jakobin kappelia, ja jo toukokuussa uusi kirkko oli valmis uudella paikallaan. Kirkko pysyi muuten samanlaisena, mutta se sai uudet lehterit ja sitä korotettiin kolmella kyynärällä. Kesäkuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1783 Rauman kontrahtirovasti A. G. Sacklinius vihki Kustavin kirkon käyttöön. Kirkko, seurakunta ja myöhemmin paikkakunta sai nimensä kuningas Kustaa III:n mukaan.
SKS:n arkistonjohtaja Outi Hupaniittu ja Aalto-yliopiston arkkitehtuurin historian professori Panu Savolainen tekivät Kustavin kirkkoon kesällä 2021 tutkimusretken. Selvisi, ettei Kustavin kirkko olekaan pitkäkirkko, johon on myöhemmin lisätty sivusakarat. Kyseessä onkin Suomen vanhin säilynyt ristikirkko, vuosimallia 1676. Koska alkuperäinen Pyhän Jakobin kappeli on valmistunut jo 1676, Kustavin kirkkoa voidaan pitää yhtenä viidestä 1600-luvulta asti säilyneestä ristikirkosta.
Kustavin kirkko oli sattumalta köröttelymme kymmenes kohde. Ensimmäinen tasaluku monista! Osuimme kirkkoon vielä sattumalta samaan aikaan, kun Turun Sanomiin haastateltiin tutkimuslöydöstä toista asianomaista tutkijaa, Outi Hupaniittua. Sen lisäksi, että tutustuimme kirkkoon pitkästä aikaa, saimme tilaisuuden keskustella hänen kanssaan kirkosta ja Kustavin historiasta muutenkin.
Kirkon historia on vähintäänkin mielenkiintoinen, mutta sen lisäksi se on tunnelmaltaan ainutlaatuinen, koruton ja arvokas. Kirkkosalissa on lukuisia kauniita yksityiskohtia, kuten merimiesten lahjoittamat laivat, maalaukset ja saarnatuoli.
Muista kesän aikana tekemistämme kirkkovierailuista tämä käynti oli poikkeuksellinen, koska suvun historian johdosta meillä on tähän kirkkoon erilainen tunneside kuin mihinkään muuhun. Hautausmaasta ja Kustavin historiaan liittyvien henkilöiden tarinoiden kokoamisesta on tullut arkinen osa kesälomia. Kauppareissun yhteydessä käymme siellä usein kiertelemässä, katselemassa hautoja ja myös muistelemassa rakkaita läheisiä. Ehkä täällä olemme lähinnä sitä kokemusta, mitä kirkko parhaimmillaan voi tarjota - kuulumista ja liittymistä johonkin itselle merkitykselliseen.
Kustavin kirkosta Wikipediassa
Kustavin kirkosta Kustavin seurakunnan sivuilla
Kustavin kirkko (1676) on Suomen vanhin säilynyt ristikirkko. Turun yliopiston Suomen historian oppiaineen blogi
Outi Hupaniitun videoluento Kustavin kirkon historiasta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti